De juiste zwemvijver planten

De juiste zwemvijver planten op de juiste plek is vooral belangrijk voor de zwemvijver. In een zwemvijver moet je kunnen zwemmen in helder zuiver water, vrij van algen is dan noodzakelijk. Daarom moet het water zo min mogelijk voedingsstoffen bevatten. Moeras- of oever- waterplanten vijver (helofyten) vormen daarom in elke zwemvijver de basis van het water zuiveringssysteem. De zwemvijver planten of helofyten nemen door hun groei veel voedsel op uit het water en moeten ook nog voldoende groeien in de voedingsarme situatie van de zwemvijver. 

kalmoes

Natuurlijk vijver filter voor de zwemvijver

Voor ons zijn de belangrijkste waterzuiveraars de gele-lis en de kalmoes. Een helofytenfilter hoeft alleen maar deze twee soorten beplant te worden. In procenten is dit Lis 80% en Kalmoes 20%. Naast deze twee is er nog een groep die het prima doen en voor een beetje variatie kunnen zorgen. Hoe de verhouding hierin moet zijn is ook aan smaak onderhevig. Voorbeeld 75% gele lis, 15% kalmoes en 10% andere. planten er geplant moeten worden is natuurlijk afhankelijk van de grote en inhoud van de (zwem)vijver. Wij kunnen voor de berekening twee gangbare voorbeelden geven;

  1. 50 zwemvijver planten per 10.000 liter (1 m³)water.
  2.  Bij een verhouding van vijver filter / open water = 1 op 3, dan 10 zwemvijver planten per m² filter

Kwaliteit zwemvijver planten op de eerste plaats

Een goede kwaliteid van de plant is belangrijk. Daarna komt pas de prijs. Kwaliteit wil zeggen; goed ontwikkelde planten, waarvan de aarde is opgegroeid. Dit betekend dat de potkluit goed doorworteld is, en er weinig tot geen grond meer in zit. Aarde brengt namelijk voedsel in de vijver. Zit er nog aarde om de wortels, deze rest aarde voor het poten zoveel mogelijk verwijderen van de wortelkluit. Het is zelfs mogelijk de planten gespoeld te kopen, zonder restaarde. 


Onze keuze in waterplanten vijver voor natuurlijke filters;

  1. Gele Lis (Iris Pseudacorus)groeit langs oevers tot in ondiep water en is de belangrijkste helofyt (voor aangelegde zwemvijvers). De plant wordt in arme omstandigheden niet veel hoger dan 40-60 cm. Gele lis is er ook met bont blad en lichtgele cultivar.
  2. Kalmoes (Acorus calamus)Kalmoes is zeker een van de allerbeste gewassen voor de filter want het verbruik aan fosfaten is erg hoog. Bovendien blijken deze medicinale vijverplanten ook nog stoffen af te scheiden die het vijver water ontsmetten en de ontwikkeling van ziekte- kiemen als Salmonella verhinderen.
  3. Dotterbloem (Caltha palustris)geeft al in april-mei kleur aan het filter. Doet de dotter het goed is het water van goede kwaliteit.
  4. Pijlkruid (Sagittaria sagittifollia) groeit bij voorkeur in het water en dankt zijn sierwaarde vooral aan het pijlvormige blad dat boven het water uitgroeit. De hoogte is tot 70 cm. De bloei strekt zich uit van juni tot september.
  5. Egelskop (Sparganium erectum) bloeit in bolvormige hoofdjes op vertakte stengels in juni-september. De plant kan tot 1 meter hoog worden.
  6. Watermunt (Mentha aquatica) heeft de neiging tot woekeren en kan tussen de helofyten tot 90 cm hoog worden. De paarse bloei is van juli tot in de hertfst.
  7. Lidstreng (Hippuris vulgaris) is een paarde staart die liefst niet te diep in het water groeit. De stengelhoogte is tot 60 cm. 

Nog een paar TIPS ! !

Zwanebloem (Butomus umbellatus) en snoekkruid (pontederia cordata)liever niet in een zwemvijver. Deze hebben een rijke voedingsbodem nodig. In een filter van een zwemvijver is het voedselarm. Grote lisdodde (Typha latifolia) liever niet in een folie vijver. De wortels zijn sterk en kunnen lekkage veroorzaken.

Gerelateerde onderwerpen

Zwemvijvers voor natuurlijke waterpret in de tuin Zwembaden zonder chloor! Deze combinatie tussen een zwembad en een vijver opent de deur naar heel wat nieuwe toepassingen. Hoewel een klassiek zwembad bij huis in de tuin een bron van zomervreugde kan betekenen, past het, door z'n afgemeten vorm en strakke omlijsting, niet altijd mooi in het geheel van een groene buitenruimte. meer...

Belangrijke tips om een zwemvijver te onderhouden. Vaak wordt het onderhoud zwemvijver minimaal genoemd. In tegenstelling tot zwembad onderhoud is dit ook wel zo, maar er moet vijver onderhoud plaats vinden en dit is ook erg belangrijk. meer...

Waterplanten en vijverplanten zijn te verdelen in vijf plantgroepen of beplantingszones. Veel planten kunnen in meerdere zones groeien. Welke zone geschikt is voor de plant staat bij aankoop aangegeven op de bijgeleverde plant-pin. Houd u goed aan de aangegeven plantendiepte, meer...

Boeken over vijvers en zwemvijvers...