Een waterornament maken in 10 stappen

Een waterornament maken of plaatsen is niet heel moeilijk. Er moet natuurlijk heel nauwkeurig gewerkt worden, maar de vele goede materialen die er te koop zijn, maken het u eenvoudiger.

Een waterparij  in de tuin of een fontein in de tuin is op vergelijkbare manier eenvoudig te realiseren.

Let bij de koop van een waterbak voor water ornamenten er wel op dat het ornament niet groter mag zijn dan de afdekplaat op het reservoir om te voorkomen dat het water buiten de waterbak terecht komt.

SUCCES!!!

kuip met rooster
aansluitset

1

Begin met het ingraven van een kuip voor het waterornament tuin. Let hierbij op dat de kuip zo veel mogelijk waterpas wordt gelegd. Plaats de kuip in wit zand. Dit geeft meer stabilisatie.

2

Plaats vervolgens op vier plaatsen klinkers in de kuip voor ondersteuning van het rooster. U plaatst het rooster over de kuip. U controleert of het rooster waterpas ligt. 

3

Leg het gaas over het rooster en maakt een opening waar het water ornament, of de waterornamenten worden geplaatst i.v.m. aanvoer van slangen.

4

Draai het aansluitsetje in het ornament en plaatst het ornament op het rooster.

5

Verlijm de kniestukjes met PVC lijm en sluit deze op het waterornament aan.

6

Bij een 3-delig ornamenten gaat U vanuit elk element met een stuk slang naar de 3-weg verdeelset. Indien U een 1-delig water ornament heeft gaat U rechtstreeks naar de pomp.

7

Snij de slang door op een plaats waar U er gemakkelijk bij kunt en plaatst hier de kogelkranen. Plaats de kogelkraan tussen het element en de 3-weg verdeelset, zodat U de wateropbrengst per element kunt regelen.

8

Sluit de pomp aan en legt de pomp op de zijkant in de kuip, zodat het pomphuis vol kan lopen met water.

9

Het waterornament is nu aansluitklaar ! Laat de kuip vollopen met water. Heeft U een dompel pomp met vlotter, leg dan de dompel pomp op de zijkant in de kuip. Zorg ervoor dat de vlotter niet kan blijven haken achter slangen. De vlotter moet verticaal alle bewegingsruimte hebben. Heeft U een vijver pomp, hangt U deze met het oogje op aan het rooster. In beide gevallen zorgt U ervoor dat de pomp niet op de bodem van de kuip komt te staan i.v.m. vuil.

10

Laat de water ornamenten werken en test de verbindingen op lekkages.

Een waterornament maken is nog niet zo moeilijk ! !

Terug naar de pagina over water ornamenten en waterpartijen in de tuin

Een fontein in de tuin-->

Een bijzonder waterornament maken-->

water ornament calla