Natuurlijke waterloop of beekje

Een waterloop of beekloop met rotsen en sier keien is de natuurlijkste vorm van stromend water. Een idyllisch tuin beekje, een fraai onderdeel van de tuin en vijver dat gevoed wordt door een bron en niet beïnvloed wordt door regenval. Of een natuurlijk beekje dat juist afhankelijk is van regen of smeltwater en niet altijd gelijkmatig hoeft te stromen.

Het mooiste beekje is niet afhankelijk van de grillen van de natuur maar is door de tuinier aangelegd met rotsblokken, sierkeien, zand, grind etc. ,de natuurlijke materialen voor de aanleg van een vijver.

Een stroomje in de tuin hoeft niet van een bepaalde plek te komen of naar een bepaalde plek toe te gaan. Het kan uit een stapel rotsblokken tevoorschijn komen en op dezelfde manier verdwijnen. Hoewel het natuurlijk het leukste is wanneer een stroomje met een vijver wordt verbonden. Voor de aanleg vijver moet hier een goed plan voor zijn, zodat er later geen problemen ontstaan bij het aflopen van het water. Planten zijn zeer belangrijk bij een natuurlijke beekje. Diepwaterplanten (b.v. waterlelies) en drijfplanten zijn gewoonlijk niet geschikt voor stromend water. De meeste onderwaterplanten kunnen wel tegen beweging in het water, maar komen de bloemknoppen boven water lopen deze vol met water voordat ze tot bloei komen. De nuttigste planten voor waterpartijen met stromend water zijn de moerasplanten. Dat zijn planten als riet- en russoorten, irissen en dotterbloemen. 

Wat is er nodig voor het maken van een beekloop of waterloop.

  1. soepele folie (EPDM 0,75 mm)
  2. Keien en grind
  3. Circulatiepomp
  4. Oeverplanten
  5. event. beschermdoek voor onder de folie.

Voor een goede stroming van het water is het noodzakelijk dat de beek licht hellend gemaakt wordt. 2 á 5 cm. stijging per meter. Zorg ervoor dat de beek in het totaal plaatje past en maak met het plan voor een vijver ook het plan voor een waterloop, zodat deze een mooi geheel gaan vormen. Met de uitgegraven aarde kunt u golvingen in het terrein creëren. Het traject van de beek moet bochtig maar niet overdreven kronkelig zijn. met een tuinslang kunt u een parcours aanschouwelijk voorstellen.

Het vertrekpunt van het beekje bevindt zich in een groep rotsen of ligt verborgen te midden van een bosje planten of gebladerte. Zorg voor een gemiddelde breedte van 30 á 50 cm. en een diepte van 10 á 25 cm. over de hele lengte van de beek. Om bodemerosie problemen te vermijden moet het water heel zachtjes stromen. Richt hiervoor een lichte helling in, eventueel onderbroken door een of meerdere trappen als waterval.

Soepele folies als EPDM 0,75 mm, zijn uitermate geschikt voor de aanleg van een waterloop of beekje. Om de breedte van de folie te berekenen, telt u 60 cm. bij die van de beek; 30 cm. voor elke oever.

Gebruik keien, brokken, lava en/of grind om de boorden van de folie op hun plaats te houden en de bodem geheel aan het gezicht te onttrekken. Voor de afwerking kunnen de oevers overvloedig met moerasplanten bekleed worden. 


Pagina's die kunnen helpen

Natuurlijke waterloop met lava substraat en helofyten. Veel mensen met een planten of siervijver verspreiden de lava steen over de bodem om het biologische evenwicht van de vijver beter op pijl te houden. Ook langs de randen van tuinvijvers worden deze vijver substraat nog al eens gebruikt om de planten in te zetten en gewoon omdat het erg leuk staat. ...

Een waterval met natuursteen en keien, chinees natuursteen of belgische hardsteen voor waterval en randafwerking van de vijver. Natuurlijke tuinstenen en keien horen bij water. Vijverranden kunnen met veel soorten natuursteen weggewerkt worden. Beekjes, stroompjes en ...

Natuursteen de must voor de hedendaagse tuin. Er worden steeds meer natuurlijke materialen gebruikt buiten voor het terras en in de tuin. Maar ook in en rond de vijver mogen ze niet ontbreken. Bijvoorbeeld voor natuurstenen vijverranden. ...

Moerasplanten Moerasplanten zijn planten die met hun wortels graag in het water staan. In deze groep vinden we de grootst denkbare verscheidenheid aan vormen en kleuren....