Vissen in de winter en ijs in de vijver

Hebben vissen in de winter last van ijs in de vijver. Menig tuinvijver heeft bij vorst al snel een laag ijs. Het ligt dan al snel voor de hand om voor de vijvervissen een gat in het ijs te hakken. Maar is dit wel een goed idee?

Hakken in het ijs is inderdaad niet zo'n goed idee. Door de schokgolven kunnen ze in de stress raken en zelfs komen te overlijden. De meeste vijvervissen zullen een gemiddelde Nederlandse vorstperiode eenvoudig overleven, ook met een ijslaag. Wie toch de ijslaag wil doorbreken, kan beter met behulp van een pan gevuld met heet water voorzichtig een gat in het ijs maken. Zorg er dan wel voor dat dit gat openblijft bijvoorbeeld door beweging (pomp). 

ijsvrijhouder

Het is beter om vooraf maatregelen te nemen, zodat een deel van de vijver ijsvrij blijft. De zuurstof productie door waterplanten is in de winter namelijk minimaal. Vissen hebben wel zuurstof nodig, ook in de winter. Normaliter zit er voldoende zuurstof in het water om overwintering mogelijk te maken. Belangrijker is dat een ijslaag de afvoer van rottingsgassen belemmert. Het gedeelte ijsvrij houden van een vervuilde vijver is dus van belang. Is de tuinvijver echter goed schoon dan is een laag ijs voor vissen geen probleem.

Een makkelijke manier om een wak in de vijver te houden is een drijvende ijsvrijhouder. De eenvoudigste uitvoering is een piepschuim drijver met deksel. De meer luxer uitvoeringen hebben pompjes met verwarming en extra zuurstof. Ook het laten bewegen van het water is een manier om een deel van de vijver ijsvrij te houden. Dit kan bijvoorbeeld met een zuurstofpomp. Hiermee blijft er een wak in de vijver waaruit de gassen kunnen ontsnappen en wordt er tevens zuurstof aan het water toegevoegd.

Meer over vijver in de winter en vissen in de winter -->

Vijver onderhoud-tips voor najaar en winter-->

Vijvervissen zijn het levendig element in de vijver -->

Goudvissen nog steeds populaire vissen in de vijver -->