Vragen over vijverproblemen

Vragen over problemen met de vijver


<< vorige vragen  1 2 3 4 5 6 7 8  volgende vragen >>

Kunnen waterplanten last hebben van insecten?


Net als bij de planten die op het land leven, komen er ook bij de waterplanten schadelijke insecten voor. Waterplanten zijn in de regel zeer sterk en zullen niet dood gaan als ze met deze insecten in aanraking komen. Ze ondervinden er echter wel schade van. Zo raken bladeren misvormd of rotten weg. Vaak zullen de planten ook niet meer bloeien of raken de bloemknoppen (vooral bij waterlelies) aangevreten. De meeste insecten komen voor op de bladeren van de waterlelie. Zo kunnen deze bladeren, vooral tijdens warm weer, geheel onder de waterleliebladluis zitten. Deze bladluis komt ook voor op andere waterplanten, maar de waterlelie is er extra gevoelig voor. De waterleliekever is een bruine kever waarvan de larven schadelijk zijn. Deze beschadigen namelijk de opperhuid van de bladeren die vervolgens afsterven en wegrotten. De rest van de plant ondervindt geen schade. De waterleliemot komen slechts in kleine aantallen voor. Deze parasiet vreet kleine gangen in het blad waardoor deze afsterft. Ze kunnen bestreden worden door de aangetaste bladeren met steel en al te verwijderen.

Stiekeme vliegers of toch grote vijver roversNiet alleen overdag, ook in het holst van de nacht vliegt er van alles rond, soms ook vijverbelagers.Neem u de geelgerande waterkever een 4 cm lange, zwartbruine kever met een duidelijke gele rand langs zijn schilden. meer...

top vijverproblemen

Hoe kunnen insecten het beste bestreden worden?


Insecten in de vijver bestrijden met insecticiden of andere giftige stoffen is uit den boze. Ze mogen nooit in de vijver gebruikt worden omdat ze het water snel zullen vergiftigen. In de vijver kunnen we eenvoudig allerlei natuurlijke vijanden van de insecten uitzetten. Vissen zijn meestal gek op de larven, maar ook op de insecten zelf en kikkers hebben meestal geen ander doel dan er zoveel mogelijk van op te eten. De bladeren die erg vol zitten met luizen halen we weg en de rest doen de vissen en de kikkers wel. Voor alle duidelijkheid wordt er nogmaals op gewezen dat de planten niet dood zullen gaan van insecten. De bestrijding ervan is dan ook geen echte noodzaak. Hebben de waterplanten erg veel last van insecten en stoort dat erg dan kunt u ze in laatste instantie een handje helpen. Haal ze er dan met mand en al uit en behandel ze buiten de vijver met een insecticide. Spoel ze na een dag grondig af met water en zet ze weer terug in de vijver.

top vijverproblemen

Welke ziektes komen bij waterplanten voor?


Bij waterplanten komen 2 belangrijke ziekten voor en dat is wortelrot en bladvlekziekte. Als alle planten er goed en florissant bijstaan terwijl er een plant langzaam wegkwijnt, dan is de oorzaak vrijwel altijd wortelrot. Het is dan het beste om de plant met wortel en grond te verwijderen. Het zal dan opvallen dat de wortels zijn veranderd in een slijmerige massa. Gooi deze plant weg en ga niet met allerlei chemische middelen aan de gaan om hem alsnog te redden. Met de bladvlekziekte is het een ander verhaal. Het is een lastige en moeilijk te bestrijden ziekte die de planten van de hele vijver in snel tempo kan aantasten. De ziekte is te herkennen aan de donkere vlekken op de bladeren. Deze vlekken worden snel groter en uiteindelijk zal de hele plant afsterven. Verwijder een aangetaste plant zo snel mogelijk en ga niet allerlei vergiften experimenteren. Het leven en het evenwicht in het water van de vijver kan er grondig door verstoord worden.

top vijverproblemen

Hoe kunnen de algen het beste bestreden worden?


Voordat de algen bestreden worden, moet er eerst een onderzoek uitgevoerd worden naar de oorzaak van de algenbloei. De belangrijkste oorzaak is vrijwel altijd een verstoord evenwicht. Deze verstoring kan een gevolg zijn van het feit dat er meststoffen in het water terecht zijn gekomen, dat er te weinig waterplanten in het water staan of dat de hardheid van het water niet goed is. Wordt de groei van de algen veroorzaakt door teveel meststoffen in het water dan is het het beste om de vijver maar helemaal leeg te pompen en deze goed schoon te maken. Test dan, voordat u de vijver met leidingwater vult, eerst de hardheid van het leidingwater en tref maatregelen als het water te zacht is. Als de vijver nog maar voor de helft gevuld is, dienen onmiddellijk de zuurstofplanten in de bodem gezet te worden. Begin daar niet te laat me. Zorg dat er voldoende van deze zuurstof planten in de vijver komen zodat ze de strijd met de algen aankunnen. Voorkom daarna dat er weer teveel meststoffen in de vijver terecht komen, bijvoorbeeld door te knoeien met potgrond tijdens het planten van de tuinplanten.

Algen voorkomen met een bijzonder mechanisch filter voor vijverwater is in sommige landen razend populair. meer...

Algen verwijderen zonder chemicaliënDe LG Sonic ultrasone algen verwijderen en algen bestrijding systemen zijn zeer specifieke, onderwater geluidssystemen. meer...

top vijverproblemen

Kunnen de algen ook met chemische stoffen bestreden worden?


Het is inderdaad mogelijk de algen met allerlei chemische producten te bestrijden en de vele folders en reclame-uitingen van verschillende fabrikanten getuigen daar ook van. Het is echter beter deze middelen niet te gebruiken, omdat dan niet alleen de algen maar ook veel nuttige bacteriën gedood worden en de oorzaak niet aangepakt wordt. Het is niets meer dan symptoombestrijding. Na een paar weken zal de vijver weer groen worden. Wilt u deze middelen toch gebruiken, pas ze dan zorgvuldig toe. Behandel de vijver 's morgens met een algendoder en blijf erbij om de dode algen zo snel mogelijk te verwijderen. Door de meeste algendoders klonteren de algen samen en zijn dan makkelijk uit het water te scheppen. Doen we dat niet dan is de kans groot dat er een tekort aan zuurstof in het water ontstaat waardoor de vissen naar lucht gaan happen en enkele dagen later sterven. Het is het beste in zo'n geval ook de waterval of fontein continu te laten lopen. Groeien de algen snel door te weinig zuurstof in het water, plant er dan zuurstofplantjes in. Is het water te zacht voeg dan de juist hoeveelheid vijverkalk of Maerl toe.

top vijverproblemen

Welke maatregelen kunnen we nemen
om het gevaar van de vijver voor kinderen te verkleinen?


Een vijver vormt nogal eens een probleem voor mensen die kinderen hebben. Kinderen worden namelijk vaak aangetrokken door water. Ouders zijn dan ook soms bang dat er bij de vijver iets met hun kinderen kan gebeuren. Als deze angst echt groot is, is er maar een advies: neem geen vijver. De angst dat de kinderen in de vijver kunnen verdrinken, kan het hele plezier in een vijver vergallen. Is de angst minder en wilt u toch een vijver, zet er dan een hek omheen waar geen toegangshek inzit. Kinderen hebben het trucje met een slot namelijk snel door. Ook kan de vijver beveiligd worden door fijnmazig betongaas direct onder de waterlijn (ongeveer 10 cm eronder) in de vijver te leggen. Als de kinderen dan onverhoeds in de vijver zouden vallen, vallen ze op het betongaas. Gebruik geen betonmatten met grote vierkante gaten, omdat de kinderen daar met hun armen en benen door kunnen vallen of verstrikt kunnen raken en alsnog een grote kans hebben te verdrinken. Het betongaas wordt behandeld met ijzerlak om roest te voorkomen. Wellicht ten overvloede wordt nogmaals opgemerkt dat een vijver er is om ontspanning en plezier aan te beleven. Bestaat er angst dat de kinderen in de vijver zullen verdrinken, wacht dan totdat de kinderen een geschikte leeftijd hebben bereikt voordat de vijver wordt aangelegd.

top vijverproblemen

<< vorige vragen  1 2 3 4 5 6 7 8  volgende vragen >>