Vijverpompen zijn van belang
voor de kwaliteit van het vijver water

Niet alle vijvers hebben vijverpompen of waterpompen nodig. Dit heeft met veel factoren te maken. Vijvers die een filter gebruiken, voeren het water door het filter door middel van een vijver pomp. Maar ook voor een waterloopje of een fontein maakt gebruik van een pomp. Vijverpompen zijn er dus in heel veel soorten en maten en het is voor de consument moeilijk om de juiste keuze te maken. 

Bij het gebruik van een filter zijn er twee soorten pomp systemen: een treksysteem en een duwsysteem

Treksysteem

Oase atlantis vijver pomp

Met een treksysteem bedoelen we dat de vijver pompen, die er voor zorgen dat het water door de vijver circuleert, buiten de vijver staan. De waterpomp staat voor of achter het filter en trekt als het ware het water uit de vijver. Vaak gaat een treksysteem samen met een filter die gravity gevoerd wordt met vijverwater. Een voorwaarde voor een gravity gevoerd filter is dat het wateroppervlak van het filter op hetzelfde niveau ligt als de waterspiegel van de vijver. De filter loopt vol met water en de vijver pomp zorgt er voor dat het water weer uit het filterin de vijver wordt gepompt. Het water uit de vijver wordt naar het filter geleid via doorvoeren die door de zijwanden of onderde bodem van de vijver door worden geplaatst.Bij het gebruik van een ecologisch systeem ofwel een helofyten-filter trekt vijverpomp het water door een drainage onder het met substraten gevuld filtergedeelte van de vijver.

De terugvoer naar de vijver kan op allerlei manieren gebeuren, direct via een waterloop of waterval etc.

Duwsysteem

Met een duwsysteem doelen we op een situatie waarbij de vijverpompen in de vijver staan. Bij gebruik van een filter wordt het water naar het filter geduwd. Ook voor fonteinen, waterloopjes en watervallen worden dergelijke waterpompen gebruikt. Voor de verschillende toepassingen moet bekeken worden of de pomp voldoende opvoerhoogte aankan.

  1. Vijverompen lijken soms duur in aanschaf maar bedenk goed dat een pompen normaal 24 uur per dag en 7 dagen in de week draaien.
  2. 100 Watt het gehele jaar door kost ruim 100 euro per jaar.
  3. Let goed op kwaliteit en duurzaamheid !!

TIP : De Red Devil pomp .

De aanschafprijs van deze waterpompen doet veel mensen besluiten voor een goedkopere versie te gaan. Wij kunnen echter uit ervaring zeggen dat deze pomp zich snel terug verdient en van een uitzonderlijke goede kwaliteit is. 

Direct een pomp aanschaffen?? Bekijk hier het assortiment van : 

Vijver filterpompen
Vijverpompen
Vijver fonteinpompen
Vijverexpress.nl

Advies nodig over de aanschaf van de juiste vijver pompen vraag het B-pex Vijvers. B-pex heeft een jaren lange ervaring met het gebruik van vele soorten pompen en kan een passend advies geven. Gebruik hiervoor  onze contact pagina.