Natuurlijk vijverfilters of helofyten filter

Helofyten vijverfilters zijn vijver filters systemen waar waterplanten zoals biezen worden ingezet om water te zuiveren. Inmiddels is overigens gebleken dat het zand of substraat in de vijver filters en de bacteriën die om de wortels van de planten leven minstens zo essentieel zijn. Maar het betreft dus in elk geval 'biologische' sytemen die steeds meer toegepast worden als zwemvijver filter en extra koi filter.

B-pex Lava vijversubstraten-->>

De juiste lava substraten voor een zwemvijver filter en extra koi filter

De werking van helofyten vijver filters berust met name op de activiteiten van bacteriën in de bodem.Vooral rond de rietwortels ontwikkelen zich na korte tijd grote concentraties bacteriën die de afvalstoffen in het water zeer efficiënt afbreken. De bacteriegroei rond de wortels wordt bevorderd door de rietplanten, die als een soort 'snorkels' zuurstof uit de lucht opnemen en naar de wortels transporteren. Door rond-pompen wordt het water langs de wortels geleid die daar hun werk kunnen doen.

natuurlijk vijver filter

natuurlijk vijverfilter

Gele lis

Op deze vijver filters groeien helofyten planten. De belangrijkste helofyten zijn planten met een goed ontwikkeld wortelstelsel. Hoe meer er hiervan in de vijver filter groeien, hoe beter.

De gele lis is een bekende verschijning langs inheemse waterkanten en moerassen en kan tot een meter hoog worden. In een siervijver kan hij zeer indrukwekkend zijn, en in een zwemvijver is het de belangrijkste helofyt voor een zwemvijver filter of een extra koi filter. 

De beste planten voor een zwemvijver filter en een koi filter -->>

Bij het aanleggen van tuinvijvers, zwemvijvers of koi vijvers met een helofyten vijver filter is het heel belangrijk goede vijver-substraten (vijver grind) te gebruiken. De wortels van de planten moeten zonder moeite door het gesteente kunnen groeien. Lava gesteente is hier uitermate geschikt voor. De open structuur van lavagesteente zorgt ervoor dat bacteriën zich overal kunnen nestelen. En lava heeft ook nog eens een decoratieve waarde.

Meer over substraten voor helofyten vijverfilters -->>