Het groene vijver water
bij verandering van de vijver chemie

Het groene vijver water kan een belangrijke verandering in de vijver chemie betekenen. Algen in de vijver zijn vaak het resultaat. Zoals we weten van de pagina over de stikstofcyclus is een van de gevolgen van verandering dat elke vorm van organisch afval via enkele stappen verwerkt tot algen. Vooral als er veel aanbod is kan er een enorme alg explosie ontstaan. Zolang er maar voldoende zuurstof aanwezig is en de bacteriën de ammonium en nitriet waarden nagenoeg nul kunnen houden is een groene vijver een gezonde vijver. Echter als dit evenwicht verstoort wordt is de schade niet te overzien. Massale vissterfte is dan het gevolg.

Stikstof cyclus, basis chemie van het vijver water -->

Het plaatsen van een UV unit is in sommige gevallen dan ook sterk af te raden. Want een UV unit dood de vijver algen die vervolgens massaal tot ammonium wordt omgezet. Vervolgens kunnen de bacteriën het niet aan met een dodelijke ammonium/nitrietpiek tot gevolg.

Hoe krijgen we een heldere vijver ?

Nu we weten wat er gebeurt in de vijver kunnen we actie ondernemen. De eerste stap is het voorkomen van organisch afval door het juiste voer in de juiste dosering te geven en het afschermen van de vijver voor vallend vuil zoals bladeren etc. een tweede stap is het aanwezige organisch vuil te verwijderen voordat het kan verteren tot ammonium door bijvoorbeeld een zeef toe te passen. De derde stap is het beschikbaar hebben van een biomedium waar de bacteriën zich kunnen hechten. De laatste maar zeker niet de onbelangrijkste is het plaatsen en onderhouden van beplanting welke de rest stoffen opnemen. Ook waterwissels en kunstgrepen als zeoliet kunnen hierbij helpen. Ook dient de visbezetting in de gaten gehouden te worden.

Een heldere vijver!!
B-pex heeft de juiste productie voor een heldere en schone vijver.
www.b-pex.nl/webwinkel


Vijverbakken, pomphuizen, koivijvers
B-pex heeft alles voor vijvers.
www.b-pex.nl 

Stikstof cyclus, basis chemie van de vijver -->

Nieuwe manier van algen in de vijver verwijderen -->