Vijver tips voor onderhoud vijvers in het voorjaar

Deze vijver tips voor onderhoud vijvers zijn belangrijk zodra in maart het lente gevoel begint te kriebelen en we ons weer gaan bezig houden met onze tuinvijver. Wat belangrijk is om te weten is dat algengroei al begint bij een watertemperatuur van 8 graden Celsius, terwijl de activiteit van zuurstofplanten, of helofyten pas bij 12 graden Celsius op gang komt. Gedurende de tussenliggende tijd zal het water van uw vijver groen worden en als uw vijver per ongeluk over te weinig zuurstofplanten beschikt zal uw vijver groen blijven. U moet dus proberen dat te voorkomen en door het juiste vijver onderhoud, vijver reinigen en de vijver schoonmaken.

Vijver reinigen en vijver schoonmaken

  1. verwijder organisch slib
  2. verwijder plantendelen uit de vijver
  3. breng de vissen weer in conditie
  4. installeer het filter
  5. filter en pomp opstarten
  6. verpoot de waterplanten
  7. test het vijverwater regelmatig 

Belangrijke vijver tips :

Probeer eind maart, begin april - als uw vijver nog helder is - zo veel mogelijk vuil en bezonken materiaal te verwijderen. Controleer de rand van uw vijver op instromende tuingrond. Als er tuingrond in uw vijver stroomt dat zal uw vijverwater vrijwel altijd groen worden. In dat geval heeft u geen andere keus dan uw vijver volledig schoon te maken, de rand goed af te werken en opnieuw te beginnen. 

vijver schoonmaken

Controleer begin april ook de waterkwaliteit en als de KH of de GH te laag zijn, voer dan een correctie uit met KH-plus en/of GH-plus, of laat dit doen. Controleer regelmatig met een vijverthermometer of de watertemperatuur de 15 graden Celsius heeft bereikt en hou vanaf dat moment de ontwikkeling van uw zuurstofplanten in de gaten. Als de hoeveelheid zuurstofplanten, of helofyten voldoende is (3 grote bossen per 1000 liter water), dan zullen de zuurstofplanten een grote bijdrage leveren om het vijverwater helder te houden. Heeft u te weinig zuurstofplanten, koop dan het benodigde aantal bossen bij. 

Vijver tips voor de vissen

U wil dit jaar nog nieuwe vissen in uw vijver zetten? Dan is het nu het ideale moment om naar de vijverwinkel te gaan en je vissen te gaan aanschaffen, vooral voor koi te kopen is het nu het ideale moment. De mooiste koi worden in november op zei gehouden en worden begin van het jaar dan overgebracht. De schoonste exemplaren zijn dus in het voorjaar te koop in de winkel.Wanneer u uw vissen in het voorjaar koopt dan kunnen uw vissen zich ook goed aanpassen, zowel aan temperatuur als de vijver en omgeving.Wanneer de temperatuur tot boven de 10 °C is gestegen kunt u beginnen met het voederen van de vissen. 

Vijver tips voor najaar en winter -->

Zwem vijver onderhoud-->

Koi vijvers; bijzondere vijver met bijzondere huisdieren -->