Een speelvijver voor de kinderen

Een speelvijver aanleggen in de tuin. Rondplonzen in het water, zandkastelen bouwen, schepen laten varen; kinderen zijn er dol op. Met een speel vijver die dat allemaal mogelijk maakt, geeft u uw kinderen een klein paradijs.

Weetjes over speelvijver aanleggen

  • En speelvijver moet niet te klein zijn.
  • Hij moet ongeveer 3 – 4 m2 groot zijn, anders is hij al gauw te saai
  • De waterdiepte bepaalt u aan de hand van de leeftijd van de kinderen. Voor de kleintjes is 15 tot 30 cm voldoende maar ook voor wat grotere kinderen moet hij, om verdrinkingsgevaar te vermijden, niet dieper dan 40 cm zijn. Na het aanbrengen van de zandbodem blijft er een kleine laag water over.
  • Kinderen en niet alleen die in de kruipleeftijd, nooit zonder toezicht laten!! Gewoon lekker meespelen is het einde.
  • De vijver moet overal even diep zijn. Op hellinkjes kunnen de kinderen gemakkelijk uitglijden, het hoofd stoten en misschien verdrinken.

De beste lokatie is in half schaduw, of met zonnescherm of zonnetent voor schaduw zorgen, anders verbranden de kinderen als ze urenlang in het water spelen.

Voor de aanleg van een speelvijver kan het beste sterk vijverfolie (1.5 mm) gebruikt worden met een ruwe oppervlakte om uitglijden te verkomen, of een vijverbak met een anti-slipvloer. Zorg voor een stevige oeverrand van bielzen of stenen, waar ook nog eens zandtaartjes op gebakken kunnen worden, en de kinderen lekker op kunnen zitten.

Water alleen maakt de speel vijver niet spannend genoeg. Vul de vijver met zand maar zodanig dat er nog 10 cm water staat. Leg er wat kleine zwerfkeien in, wat stukken hout, emmertjes, gieter en schopjes in. Deze materialen zijn voldoende om de fantasie van kinderen te stimuleren en u zult zien dat ze behalve het bouwen van kastelen nog veel meer kunnen.

  • Geen planten in de vijver !!!!!!!
  • Regelmatig het water verversen al naar gelang de vervuiling van het water, lekker in de zon zal de temperatuur snel weer aangenaam zijn. In de winter de vijver leeg laten lopen en goed schoonmaken. In het voorjaar nieuw schoon zand aanbrengen. GEEN waterreinigende chemicaliën gebruiken !!

Een speel vijver kan als hij niet meer wordt gebruikt, zonder meer in een moerasvijver of een spiegelvijver worden veranderd. U kunt er ook een kleine fontein, of een watersteen op keien of kiezels in plaatsten.

Een vijver veilig maken voor kinderen Een vijver veilig maken voor kinderen kan op veel manieren. Een kindvriendelijke vijver is misschien iets minder diep maar dat sluit niet uit dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor spelende kinderen die vrij toegang hebben tot de vijver. meer...