De juiste plant zone voor waterplanten vijver

Bij het aanplanten van een vijver is de plant zone erg belangrijk. Niet alle houden ervan om diep in het water te staan, en omgekeerd zijn er ook genoeg die wel van een beetje water-niveau houden. Bij de aankoop van vijverplanten staat op de bijgeleverde informatie-steker precies waar hij van houd en hoe diep hij in het water mag staan. 

plant zone waterplanten

Plant zone A:  Oeverplanten vijver

Deze planten staan rond de vijver in gewone tuingrond. De grond is vrij droog tot vochtig en zal alleen bij een flinke regenbui of bij overstroming van de vijver erg nat worden.

Plant zone B:  Moerasplanten vijver

Meteen over de vijverrand begint de natte oever ofwel het moerasgedeelte. Het vijverwater heeft hier vrij toegang en zal de grond nat houden. Moerasplanten zijn planten die met hun wortels graag in het water staan. Voor deze planten is een standplaats van 0 cm tot circa 15 cm onder water noodzakelijk.

Plant zone C:  Waterplanten vijver

Vanuit de zone van de moerasplanten komen we bij de zone van de waterplanten. Dit zijn de planten die zeer geschikt zijn voor de wat diepere delen van de vijver. Deze planten moeten met de wortels in het water staan. Ze mogen ook geheel onder water komen te staan tot ongeveer 40 cm onder water.

Plantzone D:  Waterlelies en zuurstofplanten vijver

Tenslotte is er het diepe deel van de vijver, hierin vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies wortelen op de bodem van de vijver en geven de voorkeur aan rustig, stilstaand water. Waterlelies zorgen voor schaduwpartijen onder hun bladeren, waardoor algengroei wordt tegengegaan. De diepte waar we de waterlelie moeten plaatsen staat aangegeven bij de verschillende soorten. Dit kan variëren van 40 tot 120 cm onder water.

De zuurstofplanten horen net als de waterlelies in de diepere delen van de vijver. Deze planten zijn verkrijgbaar als opgepotte planten en als losse bosjes. U kunt de bosjes planten in manden met vijver-aarde of substraat en deze dan afdekken met grind.Advies is om 5 bosjes per m3 te gebruiken.

Plantzone E:  Drijfplanten

Deze waterplanten drijven op het wateroppervlak. Ze worden niet geplant, maar gewoon in het water gelegd. Drijfplanten kunnen zich snel vermeerderen, haal dus af en toe wat planten uit de vijver om deze niet geheel dicht te laten groeien. Aangeraden wordt om altijd tweederde van het wateroppervlak vrij te houden van bedekkende planten. 

Meer over waterplanten en plant zone >> 

Meer over vijverplanten planten >> 

vijverplanten zone

Onze boeken tips: