Onze eerste zwemvijver

by Pauline
(Erm, Drenthe)

Vaak moeten we er nog aan terug denken. Die heerlijke zwemvijver bij ons oude huis in Klazienaveen. Onze eerste zelf aangelegte zwemvijver(2002/2003). Omdat het in Nederland nog een vrij nieuw gegeven was hebben we een bezoek gebracht aan de tuin architect Jean Verhoof in Belgie. Zijn vooral natuurlijke manier van aanleggen sprak ons zeer aan.


Naar veel materialen hebben we wel goed moeten zoeken, en er moesten keuzes gemaakt worden bij het gebruik van materialen. Nu kunnen we zeggen dat we van dit project heel veel geleerd hebben, en van de vijver hebben wij als gezin heel veel plezier gehad. (ja we missen onze zwemvijver)

Het zwemgedeelte (6x12x180) is gemaakt van L-vormige geschakelde panelen, bekleed met beschermdoek en vlakzeil Astrien folie. Voor deze vrij stugge folie zouden wij nu niet meer kiezen. Een EPDM rubber in 3D vijverzak op maat is geeft nu de voorkeur.

Het filter planten gedeelte heeft geen vaste en of strakke buitenkanten bekleed met doek-folie-doek, dan kwam de drainage mat luchtsteentjes en de lava.. Eind resultaat een echt moerasgedeelte. Denk wel, er is hier echter toch ongeveer 20 kuub aan lava ingestort, ongewassen en in twee maten: klein 8/16 en groot 16/32. De lava hebben we volgeplant met 90% lis en kalmoes, de rest variatie planten.

De pompput met het enige mechanisch onderdeel, de pomp hebben we in eerst instantie in het filtergedeelte gemaakt maar is een jaar later naar een plek buiten de vijver verhuist. Zo is het eenvoudiger om onderhoud aan de pomp te plegen.

Het uiteindelijke resultaat is een geweldige vijver om in te zwemmen, weliswaar niet meer onze vijver, maar de huidige bewoners van het huis zullen dit ook zo ervaren.

Als we nu een nieuwe zwemvijver gaan aanleggen, zullen we veel dingen op dezelfde manier doen. Toch zouden we voor een aantal belangrijke extra's kiezen zoals b.v. wand skimmers en bodemdrain in het zwemgedeelte. We zouden er ook voor zorgen dat er een groter doorstroming is, mogelijk een zeef gebruiken en zuurstof toevoegen, en natuurlijk aan verlichting denken. Ik hoop dat dit alles nog wel het beoogde natuurlijke uiterlijk blijft behouden. Mmmm.... genoeg stof om nog over na te denken. Wat we nu nog missen is de ruimte voor een nieuwe vijver. Ik heb er alle vertrouwen in dat nog komt.

Comments for Onze eerste zwemvijver

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Jan 17, 2011
Rating
starstarstarstarstar
Plaatje
by: Bart

Ja, het is en blijft een plaatje van een vijver

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Uitnodiging zwemvijver verhaal.