Onderhoud zwemvijver 

Vaak wordt het onderhoud zwemvijver minimaal genoemd. In tegenstelling tot zwembad onderhoud is dit ook wel zo, maar er moet vijver onderhoud plaats vinden en dit is ook erg belangrijk. Steeds meer wordt er gekozen voor een bodemdrain en oppervlakte skimmer om het makkelijker te maken. Mooie vooruitgang maar de keuze is aan de bouwer om gebruik te maken van deze technologie. Op deze pagina willen wij bespreken wat er moet gebeuren en waar met de bouw rekening mee gehouden kan worden.

Gele lis

Houdt de planten groeikrachtig  en snoei regelmatig

In een zwemvijver moet je kunnen zwemmen in helder en zuiver zwem vijver water. Het water moet zo min mogelijk voeding stoffen bevatten. In dit voedingsarme zwem vijver water zullen de waterplanten (helofyten) het moeilijk met de groei hebben. Regelmatig delen en snoeien doet de planten het water meer zuiveren en hoort bij het onderhoud zwemvijver. Ons advies is de gele lis twee maal per jaar te snoeien (maaien): een keer direct na de bloei en de tweede keer tegen de winter. Die eerste maaibeurt is nodig om de groei erin te houden. Gele-lis die zaden vormt, groeit niet verder en juist door het groeien nemen de planten voedingsstoffen op. Snoei ze tot op enkele centimeters boven het water.

Ingewaaide bladeren en organisch afval dat op de bodem ligt moet verwijdert worden met een schepnet. Om dit te voorkomen kan er in het najaar een net over de vijver gespannen worden. Steeds vaker zal de bouwer kiezen voor een bodemdrain of afvoer en een oppervlakte skimmer.

Een oppervlakte skimmer wordt veelal in de wand of rand van het zwemgedeelte verwerkt en trek het oppervlakte vuil naar binnen waarna het vuil vanuit een opvang verwijdert kan worden. Deze skimmers zijn er in verschillende soorten en maten maar moeten wel meegenomen worden in het aanlegplan. Nieuw zijn de oppervalkte skimmers die in het helofyten filter verwerkt kunnen worden tussen de planten. Eventueel is het mogelijk deze in een bestaande vijver aan te leggen.

De oplossing voor zwemvijvers zonder bodemdrain die toch gebruik willen maken van bodemafzuiging is een omgekeerde bodemdrain die als aanzuig schotel wordt gebruikt. De losse drain is verzwaard zodat deze op zijn plaats blijft en voorzien van een bodemplaat om vastzuigen aan folie te voorkomen.

Waardevolle hulpmiddelen voor onderhoud zwemvijver

  1. Schepnet-ovaal met rubber rand voor het verwijderen van blad en andere ingewaaide materialen uit de zwemvijver.
  2. Zachte zwembad borstel om randen, plooien, wanden en vloer te reinigen.
  3. Vijver vuilzuiger of multizuiger voor het reinigen van de zwembad bodem
  4. Vijverschaar en vijvertang voor het knippen en verwijderen van plantenresten in de zuiveringszone.
  5. Telescoopsteel om hulpmiddelen te verlengen. 

Halveer het onderhoud van de zwemvijver

Gerelateerde onderwerpen

Zwemvijvers
Onderhoud zwemvijver
Zwemvijver planten

Prachtige zwemvijvers
Natuurlijk filter
Lava substraat
Boeken over zwemvijvers