Onderhoud vijver
en tips voor najaar en winter

Vergeet u het onderhoud vijver de komende maanden niet!! Na een zomer lang genieten is vijver onderhoud net als tuin onderhoud in het najaar erg belangrijk. Zo heeft u ook het volgende jaar weer veel plezier van de tuinvijver of zwemvijver die ook zwembad onderhoud nodig heeft. 

BELANGRIJK-->   Voor een uitgebreid schrijven over de vijver in de winter, en de fouten die een beginnend vijver houder kan maken kunt u onze pagina Winter en onderhoud vijver lezen. Het kost iets meer tijd maar het is belangrijk om te weten. 

vijver onderhoud

Vijver onderhoud en planten onderhoud in November

U kunt de vijver het beste in November schoonmaken

 1. Dit betekent het in de vijver gevallen blad verwijderen. U doet dit het beste elke dag door op het water drijvend blad te verwijderen. Dit voorkomt dat het op de bodem gaat rotten.
 2. Reeds rottend blad op de bodem kunt u met een schepnet verwijderen. In voorgevormde vijvers van polyester of betonnen vijvers kunt u ook een riek of hark gebruiken.Voorkom schade aan een folie vijver.
 3. Handig is het om een bladeren-net over de vijver te spannen. Dit voorkomt dat er teveel blad in de vijver terecht komt.
 4. Laat dode stengels van vijverplanten staan of want deze zorgen bij een bevroren vijver voor lucht en gasuitwisseling. Dit is beter voor de koi en andere vissen
 5. Vooreen zwemvijver is het beter alle stengels af te knippen en het teveel aan planten te ruimen. Zo kunnen woekeraars in bedwang gehouden worden en kan het filter (helofyten-filter) een schone start in het nieuwe jaar maken.
 6. Haal vijver planten die kunnen bevriezen, zoals de waterlelie, uit de vijver en bewaar ze in een bak met molm op een vorstvrije plaats.
 7. Dit geldt natuurlijk alleen voor heel ondiepe vijvers. Tropische waterplanten zoals Pistia stratiotes kunt u in huis in een schaal water overwinteren.
 8. Haal vijverpompen die in een ondiepe vijver staan er tijdig uit, maak ze schoon en berg ze vorstvrij op. 

Onderhoud vijver tips December

 1. December is een rust maand. U mag in december de vijver niet meer uitvoerig gaan schoonmaken omdat veel dieren dan al in rust zijn en u ze zou verstoren.
 2. Het is nuttig om een ijsvrijhouder in de vijver aan te brengen. Hierdoor kan lucht gemakkelijker toetreden en kunnen gassen ontsnappen.
 3. Een bos stro of riet ( vijverplanten ) kan ook een bijdrage zijn aan luchtaanvoer in de vijver. U mag natuurlijk nimmer een wak in het ijs slaan, want dat kan het leven van 
  uw koi of andere vissen kosten.
 4. Eenvoudige zuurstof steentjes kunnen het water openhouden en zuurstof aan het water blijven toedienen. 

Meer winter onderhoud vijver tips --> 

Vissen in de winter -->

Voorjaars vijver tips -->