Vissen in natuurlijke zwemvijvers

Over het al dan niet uitzetten van vissen in natuurlijke zwemvijvers is lang geredetwist. Echt nodig is het niet, maar doe je het toch, beperk dan de aantallen, want de afvalstoffen die een vis produceert vormen een extra belasting voor de filter. Aan de andere kant blijkt dat het bacterieleven in een vijver waarin een beperkt aantal vissen zwemmen bevorderd wordt, met een stabielere biologische structuur tot gevolg.

Ik heb zelf goede ervaringen met kopvoorn en stompkopelrits, een klein visje afkomstig van Amerika. Beide soorten planten zich goed voort in zwemvijvers. Het broed van de elritsjes kun je helpen door enkele bloempotten of flessen in het water van het filterdeel te leggen. Ze leven volledig van kleine ongewervelde die deel uitmaken van het zwemvijversysteem, dat wil zeggen dat ze onder geen enkel beding bijgevoerd mogen worden.

Een goede indicator voor de gezondheid van natuurlijke zwemvijvers

Een visje is een goede indicator voor de gezondheid van het zwemvijverwater. Een  zwemvijver systeem dat enkele tientallen visjes kan voeden, is een gezond systeem. Maar nogmaals, het hoeft niet echt, en als je een beetje huiverig bent bij het idee dat je niet de enige zwemvijvergebruiker bent, dan moet je geen visjes uitzetten, Ikzelf krijg altijd een ontzettend groot vakantie gevoel wanneer mijn voorntjes en elritsjes nieuwsgierig komen binnenkijken aan het venstertje van mijn zwembrilletje.

Ben je niet gewonnen voor visjes, maar ben je wel bang voor te veel muggenlarven in het water, of voor muggen die je rustige avond op het terras komen bederven? Dat hoeft echt nier want de ondervinding leert dat er op een terras bij een vijver niet meer muggen voorkomen dan op een ander terras.  Bovendien zitten  muggen larven vooral in  stilstaand water, terwijl het water van een ecologische zwemvijver permanent in beweging is. In feite is een zwemvijver ecologisch gezien net een stukje van een langzaam stromend riviertje, met helder en zuurstofrijk water, en dat is niks voor muggen. Kies je toch voor een aantal soorten vijvervissen, dan lok je misschien wel een ijsvogeltje naar de  ecologische zwemvijver. Veel zwemvijverbezitters kunnen ons mooiste vogeltje in hun eigen tuin bewonderen!

Het uitzetten van te veel soorten vijvervissen moet worden afgeraden, want dan zou je ze moeten bijvoeren om ze in leven te houden. Bovendien zou een te groot aantal soorten vijvervissen het water te zeer bemesten , wat algengroei bevordert. Het houden van koi is in een zwemvijver helemaal uit den boze. Die hebben echte koi-vijver-filtering nodig, met vortex, matten en borstels, om de rijkelijk geproduceerde mest uit het water te halen!


Zwemvijvers……..  een aantal jaren geleden nog een nieuw begrip, nu een volwaardig alternatief voor een klassiek zwembad. In een zwemvijver zijn de beste vijvertechnieken en materialen verenigd.

Jean Vanhoof is bekend als tv-tuinman van het programma ‘Groene Vingers op VTM, en heeft een aantal bijzondere boeken over ecologische zwemvijvers gepubliceerd. Samen met fotograaf Mark Slootmaekers die voor de ilustraties heeft gezorgd zijn de boeken prachtig geworden en behoren ze zeker tot mijn favorieten.

Dit boek is te koop in de vijverboeken shop

Zijn boeken over natuurlijke zwemvijvers zijn te koop in onze vijverboeken shop..

En ze zijn ook te koop in onze zwemvijver en zwembad boeken shop...

Meer soorten vijvervissen zijn het levendig element van de vijver ...

De juiste planten voor een ecologische zwemvijver ...


Nieuw! Reageren

Meepraten over dit onderwerp? Laat hier een reactie achter.....