Koivijvers, vijvers voor koi karpers

Het houden van koi karpers in koivijvers is een schitterende hobby. Een hobby die veel voldoening geeft maar ook veel aandacht van de hobbyist eist. De keuze voor de aanleg van een koi vijver moet dan ook weloverwogen worden genomen. Een goede koi vijver maken is een behoorlijke investering, vandaar het advies:

Doe het in 1 keer goed !Voordelige vijver en koiproducten
A2KOI is een gespecialiseerde webwinkel voor vijverbouw en alle benodigheden voor uw vijver en koi voer voor uw vijvervissen.

A2 KOI WEBWINKEL
A2KOI is een gespecialiseerde webwinkel voor vijverbouw en alle benodigheden voor uw vijver en koi voer voor uw vijvervissen.
Koi karpers

Waarin onderscheidt een koi vijver zich van vis- of plantenvijver

De meeste vijvers zijn een combinatie van (zuurstof)planten en vissen. Door de juiste verhouding tussen deze twee elementen te creëren ontstaat er een biologisch evenwicht. Vissen voelen zich prettig, waterplanten gedijen goed en het water is helder. Om het geheel wat te ondersteunen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een klein koi filter.

Bij een koivijver moeten wij zelf zorgen voor een biologisch evenwicht. Een koi vijver bevat geen waterplanten die voor een biologisch evenwicht zorgen. Uitzondering zijn de koivijvers die middels helofyten filters worden gezuiverd. Veel mensen beschikken niet over genoeg ruimte om een dergelijk natuurlijk koi filter te realiseren. 

Bovenstaande vijver is gerealiseerd door Vossebeld vijvers

Maar waarom bevatten deze vijvers geen planten  in het koi gedeelte?

Karpers dus ook koi karpers, eten planten. Jonge koi zullen uw waterplanten wel met rust laten. Zodra ze groter worden laten ze er niets meer van over. Ze doen niets liever dan lekker in de aarde wroeten, jonge scheuten opeten, en met volwassen planten hebben ze ook geen moeite. Zelfs al zouden de planten met rust laten, zijn er grote hoeveelheden waterplanten nodig om een biologisch evenwicht te creëren.

Deze waterjuwelen zijn vervuilers eerste klas en daarom ook niet te vergelijken met andere vijverbevolkers.

In de praktijk is de koivijver een bak water waarin koi zwemmen

Er zijn manieren om planten in een koivijver te plaatsen. Deze manieren zijn gebaseerd op het principe: Waar koi karpers zwemmen staan geen planten.Planten kunnen in een afgebakend gedeelte staan of op een planten-eiland. 

De keuze een koi vijver maken moet weloverwogen genomen worden. Voordat de eerste schop de grond ingaat, moet er een goed plan gemaakt worden. 

  • Koi of Sierkarper Onder de liefhebbers van Koikarpers is een nooit te stoppen discussie wat Koi werkelijk is. Volgens sommigen is alleen de Japanse koi de echte. Andere liefhebbers delen de vissen in naar de herkomst van het land continent of streek. Beter zou het zijn te spreken over sierkarpers in het algemeen, en de herkomst hiervan met vermelding van het aantal generaties dat deze Koi is gekweekt in desbetreffende regio. meer
  • Aanleggen van koivijvers  Koi karper in een koi vijver houden is een schitterende hobby. Een hobby die veel voldoening geeft maar ook veel aandacht van de hobbyist eist. De keuze voor de aanschaf en aanleg van een koi vijver moet dan ook weloverwogen worden genomen. Voordat dan ook de eerste schop in de grond gaat is het wenselijk dat er een plan op tafel ligt over hoe het aanlegggen van de vijver moet worden aangepakt. Een goede koivijver aanleggen is een behoorlijke investering. Vandaar mijn motto: doe het in èèn keer goed. Een bestaande vijver keer op keer aanpassen is een moeilijke, tijdrovende, kostbare aangelegenheid. meer

Boeken over koi karpers en koivijvers

Nog veel meer boeken over koivijvers zijn te vinden in de koi-boekshop