Isolatie van het vijverwater in de winter

Isolatie van het vijverwater oppervlak kan problemen tegengaan die de kou in de winter kan veroorzaken. Vissen hebben het zwaar. Filters van de vijver kunnen nauwelijks pompen vanwege ijsvorming en ijsvorming zorgt dat afvalstoffen niet kunnen uitgassen. De oplossing is zorgen dat het water van de vijver warm blijft. Uiteraard kunnen we verwarming op de vijver plaatsen maar de warmte in de vijver houden is zeker zo belangrijk.

noppenfolie

Er zijn diverse manieren om de vijver in de winter te isoleren. We onderscheiden hierin de drijvende methode en de opbouw methode. De meest gebruikte methode is het plaatsen van noppenfolie of luchtkussenfolie. Dit word veelal gebruikt als verpakkingsmateriaal maar ook bijvoorbeeld in de glastuinbouw als extra isolatie. Velen laten het folie op het water drijven. Dit heeft als nadeel dat het vijverwater volledig afgesloten wordt en uitgassing van afvalstoffen blokeert. Het is dan ook beter een tent te bouwen en daar het folie over te spannen. Dunne pvc buizen zijn ideaal voor de bouw van een dergelijke tent. Voldoende beluchting onder drijvend folie kan het uitgassen wel bevorderen. Andere methoden van drijvend isoleren zijn veelal gebaseerd op drijvende balletjes. Er is voldoende stilstaande lucht tussen de balletjes wat isolerend werkt. Echter kunnen gassen wel ontsnappen.

Een materiaal wat veel gebruikt wordt bij constructie overkappingen zijn polycarbonaat platen. Deze bevatten lucht kanalen waardoor er een hoge isolatiewaarde ontstaat. De platen zijn lichtdoorlatend waardoor er geen problemen ontstaan. Een nieuwe ontwikkeling is het drijvende polycarbonaat element. Dit is een plaat van 1x1 meter welke op drijvers is gemonteerd. Hierdoor is er wel een luchtlaag voor uitgassing maar is er geen grote constructie nodig. Het is leverbaar in diverse vormen zodat uiteindelijk elke vorm vijver gemaakt kan worden.

Welke afdekking u ook kiest beluchting met een luchtpomp blijft een belangrijk middel om uitgassing en zuurstof toevoeging te waarborgen. 

polycarbonaat platen

De vijver in de winter...

Vijver en isolatie tips voor de winter