Kan er in elke tuin een vijver gemaakt worden ?


In principe is het mogelijk om in elke tuin een vijver aan te leggen waarin een biologisch evenwicht ontstaat en waarbij een vijver een aanwinst voor de tuin wordt. Dat antwoord wordt eigenlijk al door de natuur om ons heen gegeven. Water komt namelijk overal voor en kiest niet uit zichzelf een plaats waar de meest gunstige ligging heeft.

 Het is dan natuurlijk wel zo dat de plantengroei zich bij die plaats aanpast en daar moeten we dan ook bij de vijver in de tuin rekening mee houden.

De meest gunstige ligging voor een vijver is een plaats in de halfschaduw. Een vijver die niet te diep is word te warm als hij vol in de zon ligt. Daarvan zullen niet alleen de vissen schade ondervinden, maar ook zullen bepaalde waterplanten verbranden. Bij een vijver die volledig in de schaduw ligt, zal de plantengroei niet alleen veel beperkter zijn, maar zullen de planten rond en in de vijver ook pas later in het seizoen tot ontwikkeling komen (of helemaal niet) omdat de temperatuur te laag blijft. Een bloeiende waterlelie zal in een schaduwvijver dan ook niet aangetroffen worden. Als de genoemde beperkingen niet vergeten worden, dan kan het antwoord dus luiden dat een 'gezonde' vijver in ieder type tuin mogelijk is.

<< Terug naar de veel gestelde vragen

Bezoek de vijverboeken shop voor veel leesplezier over vijvers

Nieuw! Reageren

Meepraten over dit onderwerp? Laat hier een reactie achter.....