Grote vijver rovers

Behalve de visziekten zijn er nog andere gevaren voor de vijver en zijn inhoud bedreigen. Er zijn grote vijver rovers bij die 's nachts ongezien aan komen sluipen of vliegen om vervolgens flink huis te houden in het vissen bestand. En niet alleen de vissen zelf kunnen planten opeten, er zijn ook nog andere dieren die dat doen.

Neem bijvoorbeeld de gewone poelslak, Lymnae stagnalis. Te herkennen aan een langwerpig, gedraaid huisje. Die begin het ontbijt met algen en afgestorven blad. Is dit op dan gaat hij verder met de waterplanten. Zijn er veel van die slakken dan moeten ze echt worden geruimd. Ze komen aan de oppervlakte om adem te halen en kunnen dan makkelijk gepakt worden. De andere slakken, zoals posthoornslak en moeraspoelslak (meer gedrongen huisje) zijn onschadelijk voor planten.

Stiekeme vliegers of toch grote vijver rovers

Niet alleen overdag, ook in het holst van de nacht vliegt er van alles rond, soms ook vijverbelagers.

Neem u de geelgerande waterkever een 4 cm lange, zwartbruine kever met een duidelijke gele rand langs zijn schilden. Een goede vlieger en een nog betere zwemmer die vanaf het wateroppervlak naar zijn prooi duikt. Bijt en verwondt grote en kleine vissen. Pas ook op uw vingers als u hem uit het water haalt! Zijn tot 7 cm lange larven zijn nog veel schadelijker, die zullen echt alles en iedereen aan met hun gifkaken.

Ook de larven van diverse soorten libellen zijn enorme rovers die vissen en andere dieren aanvallen. Ze kunnen enkele jaren in het water leven en verpoppen zich dan op de oever. Als bewijs van hun aanwezigheid blijft het omhulsel aan een stengel of muur hangen. U weet dan dat uw vijver ‘besmet’ is. Probeer de larven met een netje uit de vijver vissen.

  • De waterschorpioen wordt ongeveer 2 cm lang en is een wants. Hijvalt kleine vissen aan en doodt ze met een giftige beet. In de staart zit geen gif.
  • Het bootsmannetje lijkt op een bij en wordt dan ook wel ‘waterbij’ genoemd. Zwemt op zijn rug en kan heel gemeen bijten. Ook in uw hand.
  • Muggen zijn niet schadelijk voor vissen, wel lastig voor de mens. Ze leggen eitjes in stilstaand water, dus ook in tuinvijvers, zelfs in zwembaden. Zitten er vissen in de vijver, dan eten die de meeste larfjes wel op.
  • Het kroosmotje bedreigt geen dieren, maar wel vijverfolie. Zijn rupsen boren namelijk gaatjes in de folie, precies op de waterlijn. Het water loopt weg en vervolgens boren ze wat lager tot de hele vijver lek is. Synthetische rubberfolie (butyl, epdm) is tegen de beten bestand.

Grote vijver rovers

De bekendste grote vijver rovers zijn katten en reigers. Katten zijn tegenwoordig overal en reigers worden steeds brutaler. Ze vissen ook al in stadswijken. Ze zijn er ’s ochtends heel vroeg bij en eten snel de vijver leeg. Omdat  deze dieren niet gedood mogen worden is het ’t best om ze goed af te schrikken. Schrikdraad helpt aanvankelijk maar de dieren wennen eraan en stappen er overheen. Beter werkt een apparaat met een bewegingsmelder die reageert op warmte. Zodra er een dier (of mens) in de buurt is wordt  een ventiel geopend en begint de tuinsproeier korte tijd te weken. Daar schrikken de dieren behoorlijk van den de methode is volkomen onschadelijk. Jammer genoeg hebt je er in de winter niet veel aan want dan kan het water bevriezen en gaat het apparaat stuk. Wellicht een zgn afdruipventiel aanbrengen.

Ten slotte het ijsvogeltje . Een prachtig, vrij zeldzaam dier, maar het kan heel wat vis verschalken, Alleen een net over de vijver spannen kan helpen. Dat geldt ook voor de aalscholver, vroeger zeldzaam. Maar steeds vaker bij tuinvijvers actief.


Rob Herwig is een zeer gerenommeerd auteur van boeken over tuinieren en kamerplanten. 70 titels verschenen van hem in een groot aantal landen, met een totale oplage van meer dan 9 miljoen exemplaren. In zijn ruinen bouwde hij verschillende vijvers, groot en klein. Zeer uitgebreid behandelt hij dit onderwerp en de uitgave van ‘het volkomen vijverboek’

Meer over grote vijver rovers en Rob Herwig in onze boeken shop >>

BLOG >>


Nieuw! Reageren

Meepraten over dit onderwerp? Laat hier een reactie achter.....