Filtersysteem vijver
gravity of pompgevoerd

Voordat we weten welk filtersysteem vijver we moeten kiezen leren we eerst de technieken kennen. Een vijver filter kan gravity gevoed zijn maar ook pomp gevoerd. We praten over pompgevoerd als de pomp het water in het vijverfilter perst. Vervolgens stroomt het water zelfstandig terug naar de vijver. Gravity gevoed betekend dat het water door zwaartekracht (gravity) naar het vijver filter stroomt. Vervolgens staat de pomp achter het vijverfilter en pompt het water weer terug naar de vijver. Een veelvoorkomende situatie is dat het voorfilter gravity gevoed is en de pomp voert pompgevoerd het biologisch of plantenfilter. Het voordeel van gravity ten opzichte van pompgevoerd is dat de pomp schoon water verpompt en dus minder snel verstopt raakt. De pomp vermaalt het vuil niet waardoor het beter te filteren is en het risico op leegpompen van de vijver bij een overstromend filter is niet aanwezig.

Voorfilter

Een voorfilter is niets anders dan een filtesysteem vijver dat grove vuildelen uit het vijver water filtert. Alles dat uit het water gefilterd wordt voordat het verteerd en verder verwerkt moet worden verkleint de biologische oppervlakte wat nodig is in een biologisch filter. Omdat het niet meer verder verwerkt hoeft te worden zal het nooit meer nitriet nitraat en dus alg kunnen worden.

Biologisch filtersystemen

Biologische filtersysteem vijver bied hechtingsoppervlakte voor bacteriën. Sommige biologische filters filtreren ook mechanisch(bead filters). Het hoofddoel is de bacteriën de ruimte bieden om hun werk te doen. Filtersystemen gebaseerd op matten vervuilen vaak sterk en hebben dan ook last van sterk teruglopende oppervlakte met verminderde werking tot gevolg. 

Chemisch filtersysteem vijver

Chemische filters voegen iets toe aan het water of bieden straling die structuren van het vuil vernietigen. Hierin kennen we twee gebieden. De eerste is UV straling. UV dood alle levende organismen die langs de straling kommen. Echter voor bacteriën is de contacttijd veelal te kort om effectief te kunnen werken. Sommige hoogwaardige UV units kunnen dit wel. Vooral algen worden afgedood door UV straling. Een UV lamp zal naar verloop van tijd minder UV afgeven en zal dan ook vervangen moeten worden zelfs als hij nog brand. Een richtlijn hierin is elk jaar in het voorjaar vervangen. Hij heeft dan de meeste kracht tijdens het zomer seizoen en in de winter is minder nodig. Een tweede vorm is het Ozon filtersysteem. Ozon is een instabiel zuurstof molecuul welke zal gaan reageren met organische vervuiling. Deze reactie is zeer snel. Als het water de vijver bereikt is het Ozon allang uitgewerkt. Het restproduct van Ozon is zuurstof. Op een geozoniseerde vijver is dan ook minder zuurstof noodzakelijk.

Planten filters vijver

Een plantenfilter is een apart deel van de vijver of een tweede vijver die gevuld is met lava gesteente. Het filter met lava wordt beplant met snelgroeiende nitraat etende planten, geplaatst zonder vijveraarde zodat de wortels voeding moeten nemen uit het lava substraat. Hierdoor blijft het schoon en groeien de planten welig. Het is sterk aan te raden een plantenfilter altijd met water te voeden wat over een voorfilter is geweest. Hierdoor zal het aanbod van fysiek vuil sterk verminderen waardoor het plantenfilter minder snel zal vervuilen.

Gerelateerde onderwerpen

Filtersystemen voor vijver professionals Er is een grote verscheidenheid aan filtersystemen voor vijvers. Zeker voor het aanleggen van een koi vijver, is het goed te weten welke filtersystemen voor een koi vijver er zijn....

Lees meer over de speciale planten voor een natuurlijk filter De juiste zwemvijver planten op de juiste plek is vooral belangrijk voor de zwemvijver. In een zwemvijver moet je kunnen zwemmen in helder zuiver water, vrij van algen is dan noodzakelijk. Daarom moet het water zo min mogelijk voedingsstoffen bevatten....

Natuurlijke filtersysteem vijver, lees hier meer Helofyten vijverfilters zijn vijver filters systemen waar waterplanten zoals biezen worden ingezet om water te zuiveren. ...