Drijvende waterplanten

Of drijvende waterplanten nuttig zijn of alleen maar woekeren: van alle waterplant soorten zijn ze het moeilijkst onder de duim te houden. Een licht briesje verspreidt ze al over de hele vijver. daarom passen ze vooral goed bij een informele vijver. In een formelere vijver kunnen waterlelies of andere diepwaterlanten met drijvende bladeren de benodigde schaduw geven. 

In kleine vijvers, terras vijvers en waterschalen zijn het vooral de tropische drijvende vijverplanten die het goed doen. Maar let op..  deze zijn niet winterhard. Om er in het nieuwe jaar weer plezier van te hebben is het noodzakelijk een aantal jonge plantjes in een potje modder op een vorstvrije plaats te laten overwinteren.

Winterharde drijvende waterplanten

Krabbescheer / Stratiotes aloides

Plaats; volle zon

Bloeitijd; zomer

Vermeerdering; door jonge planten los te maken van de uitlopers die in de groeiperiode zijn gevormd.

Een van de bijzonderste waterplanten die in de buitenvijver kunnen groeien. Krabbescheer doet denken aan de groene kroon van een diep drijvende ananas. De bloemetjes zijn roomwit en verschijnen in de bladoksels, De vrouwelijke bloemen staan los, de mannelijke bloemen staan in groepen in een roze bloeischede. Meestal overwintert de plant als winterknoop of als jonge uitloper.

Krabbescheer drijvende waterplanten

Kleine kroosvaren / Asolla caroliniana

Plaats: volle zon

Vermeerdering; door deling en herschikking van de drijvende bladeren.

Deze drijvende varensoort heeft prachtige blauwgroene of paarsgetinte, kantachtige bladeren. Hij is redelijk vorstbestendig, maar overleeft een strenge winter niet. Neem daarom uit voorzorg enkele bladeren tegen het eind van de groeiperiode en bewaar ze in een bak water met wat aarde op de bodem. Zet de bak op een lichte, vorstvrije plek. Met deze plantjes begint u in het late voorjaar een nieuwe kolonie. 

Kleine kroosvaren drijvende waterplant

Kikkerbeet / Hydrocharis morsus-ranae

Plaats: volle zon

Bloeitijd; zomer

Vermeerdering; door deling van individuele plantjes in de groeiperiode.

Deze prachtige, kleine drijfplant ziet eruit als een kleine waterlelie, Hij heeft kleine, heldergroene, niervormige bladeren die in fraaie rozetten tevoorschijn komen. De driebladige witte bloemen hebben een opvallend geel hart. Tegen de winter produceert de Kikkerbeet winterknoppen die op de vijverbodem overwinteren

Kikkerbeet drijvende waterplant

Puntkroos / Lemna trisulca

Plaats; volle zon

Vermeerdering; door deling en herschikking van drijvende bladeren.

De meeste eendenkroossoorten woekeren en zijn in de vijver vooral een plaag. Lemna trisulca is een mooi plantje met donkergroen blad dat vlak onder de oppervlakte drijft. Soms tooit de plant zich met kleine groene bloemetjes., die echter nauwelijks te zien zijn.. De voornaamste attractie is het blad.

Puntkroos drijvende vijverplant

Waternoot / Trapa natans

Plaats; volle zon

Bloeitijd; zomer

Vermeerdering; door de nootjes, die aan het eind van de groeiperiode zijn verzameld, in een bak water te leggen met een beetje aarde op de bodem. Bewaar de bak vorstvrij en koel. Kweek de nootjes in het voorjaar op.

Een mooie plant met rozetjes van donkergroene ruitvormige bladeren en mooie witte bloemetjes in de bladoksels. De waternoot zaait zichzelf goed uit. Zelfs als u de nootjes niet verzamelt, zullen er genoeg uitgroeien tot nieuwe planten.

Waternoot

Groot blaasjeskruid / Utricularia vulgaris

Plaats; volle zon

Bloeitijd; zomer

Vermeerdering; door deling en herschikking van de door elkaar groeiende bladeren in de zomermaanden.

De bevallige bladeren zijn dofgroen en groeien door elkaar. Erboven verschijnen aren van opvallende heldergele bloemen, die doen denken aan een kleine leeuwebek. Tussen de bladeren heeft de plant kleine blaasjes waarin insecten worden gevangen, Ze worden verteerd en fungeren zo als een extra voedingsbron. Tegen de winter vormt de plant winterknoppen die op de vijverbodem overwinteren.

Groot blaasjeskruid

Tropische drijfplanten

Waterhyacint / Eichhornia crassipes

Plaats:  volle zon

Bloeitijd: zomer

Vermeerdering;  door het weghalen van de jonge planten die op uitlopers zij gegroeid in de zomermaanden. In gebieden waar de planten vanwege de vorst niet buiten kunnen blijven, moeten deze jonge planten vorstvrij overwinteren. Gooi de oude planten weg. Zet de jonge plantjes in natte modder; laat ze niet in water drijven, Ze overleven lage temperaturen (geen vorst) en beginnen in het voorjaar weer te groeien.

Deze schitterende drijfplant heeft donkergroene, glanzende bladeren met drijfblazen aan de basis. Tussen deze bijzondere bladeren verschijnen stevige blauwe en lila bloemaren, elk met een opvallende gele vlek. De waterhyacint is een van de beste drijfplanten.

Waterhyacint tropische drijfplant

Mosselplant / Pistia stratiotes

Plaats; volle zon

Bloeitijd; zomer, maar de bloemen zijn onbeduidend

Vermeerdering; door het scheiden van jonge plantjes van de ouderplant in de zomerse groeiperiode

Dit is een vreemd, maar aantrekkelijk lid van de aronskelkfamilie. De plant produceert kleine groene bloemetjes tussen stevige rozetten van donzig , zachtgroen blad. Het blad lijkt een beetje op kropsla.

Meer over waterplant soorten is te vinden in het boek ' Het Grote Tuinvijver boek. Dit en nog veel meer boeken over de tuinvijver zijn te vinden in de vijverboekenshop...

Mosselplant

Waterplanten en vijverplanten verdeeld in plantgroepen >>

Plantzones voor drijvende waterplanten en vijverplanten >>

De beste planten voor de tuinvijver >>

De beste planten voor de zwemvijver en het >> helofyten filter >>


Nieuw! Reageren

Meepraten over dit onderwerp? Laat hier een reactie achter.....