Dieren in de vijver

Vragen over dieren in de vijver


<< vorige vragen 1 2 3 4 5 6 7 8 volgende vragen >>

Welke soorten kikkers zijn goed voor de vijver?


In het voorgaande is de bruine kikker al ter sprake gekomen. Probeer deze niet te verplaatsen want in de paartijd sullen ze naar hun oorspronkelijke vijver terug willen keren en moeten dat dan soms met de dood bekopen. De groene kikker valt het meeste op en is volgens velen de mooiste. Het is de enige kikker in Nederland die in het water leeft. Hij verlaat de vijver dan ook vrijwel nooit en overwintert op de bodem. Deze kikkers leven veelal in groepen. Zitten ze in de vijver dan zullen we weinig last hebben van insecten. Ze zijn vrij zeldzaam geworden. De laatst tijd is de Amerikaanse brulkikker nog al populair. Het is geen kikker die van oorsprong in Nederland voorkomt, maar hij verdraagt ons klimaat helaas maar al te goed. Het is de enige kikker die verkocht mag worden. Maar het wordt ten sterkste afgeraden deze kikker te kopen. Ze kunnen namelijk wel 30 cm groot worden en vreten alles wat beweegt. Vissen en kleine vogeltjes zijn niet veilig meer als hij in de vijver zit. Het grootste gevaar zit hem in het feit dat deze kikker makkelijk verwilderen en dan het natuurlijk evenwicht op een bepaalde plek kunnen verstoren. Ze hebben de naam brulkikker gekregen vanwege het geluid dat ze in de paartijd maken. Het is een naar geluid dat erg vele op brullen lijkt.

top dieren in de vijver

Welke salamanders vinden we in de vijver


Salamanders zijn vijver dieren die erg tot de verbeelding spreken. Vooral kinderen voelen zich tot deze dieren aangetrokken. Het zijn net minidraakjes. Ze leven vrij teruggetrokken en ze worden zelden gezien. Nemen we de tijd om de vijver en zijn omgeving goed te observeren, dan zullen we ze wat vaker zien, maar ook dan vallen ze door hun kleur nauwelijks op. Ze leven van insecten, larven en wormen. De volgende salamanders kommen voor.

  1.  De grote watersalamander - deze kan zo'n 18 cm lang worden. In de paartijd hebben de mannetjes een duidelijk getande rugkam. Ze overwinteren op de oever.
  2. De kleine watersalamander - Lijkt sterk op de grote watersalamander, maar word maar 10 cm groot en de getande rugkam van het mannetje loop door tot aan het eind van de staart. 
  3. De vuursalamander - wordt 20 cm groot en leeft niet in het water maar op het land. Alleen de eieren worden in het water gelegd waarna het vrouwtje direct weer naar het droge land kruipt. 
  4. De vinpootsalamander - Deze wordt 7 cm groot en valt op door de hoge ongekartelde rugkam. Deze soort leeft ook niet in het water en ook hier wordt het water alleen door het vrouwtje gebruikt om eitjes er in af te zetten.

Salamanders worden af en toe te koop aangeboden. Worden ze in de buurt van de vijver uitgezet, dan moet u er rekening mee houden dat ze snel uit het zicht verdwijnen.

top dieren in de vijver


Is het erg als er slakken in de tuinvijver zitten


In elke tuinvijver zullen slakken voorkomen. Niet elke slak is echter even welkom. Sommige kunnen namelijk nogal grote schade aanrichten aan de planten. De posthoornslak is een algeneter en een opruimer van half afgestorven groen. Hij kan daarnaast ook veel schade aanrichten aan het jonge groen van de zuurstofplanten. Zelfs waterlelies kan hij beschadigen. Ze zijn herkenbaar aan hun huis die de vorm van een posthoorn heeft. Ze zijn met een netje uit de vijver te scheppen. 

Vijver dieren als de moerasslak is ongeveer 5 cm groot en heeft een huis dat hij luchtdicht kan afsluiten. Het is een bodemslak die daar van wieren en afvalstoffen leeft. Door zijn gewicht kan hij niet tegen de planten opkruipen en zal daarom altijd op de bodem blijven. Het is een levendbarende slak. De jongen vormen een lekker maaltje voor de vissen en daarom zullen ze niet teveel voorkomen.

top dieren in de vijver

Wat doen we met een reiger bij de vijver?


De reiger heeft zich de laatste jaren steeds meer aangepast aan de mens. Het was eerst een schuw schichtig dier, maar tegenwoordig is menig vijverbezitter stomverbaasd over de brutaliteit en arrogantie van deze vogel. Verjagen helpt niet, want hij komt altijd terug als hij weet dat er vis en andere vijver dieren te vinden zijn. Hij jaagt het liefst na zonsondergang of vlak voor zonsopgang. De reiger heeft per dag gemiddeld 500 gram voer nodig waarvan 400 gram uit vis dient te bestaan. Zijn voorkeur gaat uit naar vissen van 8 tot 10 cm lengte waarvan hij er in een uur 50 kan vangen. De vijver kan dus snel leeg raken. Grotere vissen prikt hij aan waardoor er ook gewonde vissen in de vijver zullen voorkomen. Vaak wordt een kunstreiger naast de vijver gezet. De gedachte daarachter is dat de reiger het liefst alleen jaagt en wegblijft bij een andere reiger. Een reiger die echt honger heeft, trekt zich daar echter niets van aan en zal evengoed komen vissen. Om een reiger weg te houden van de vijver kunnen we het beste nylondraden over en naast de vijver spannen. Deze ziet de reiger niet, maar hij voelt ze wel. Hij zal er zo van schrikken dat hij verdere jacht in de vijver zal afzien.

top dieren in de vijver

Is het fout eenden in de vijver te zetten?


Eenden vormen vijver dieren een ware ramp. Weersta de verleiding om een mooie eend in de vijver te houden dan ook altijd. Ook een mooie lokeend mag niet in de vijver omdat, de naam zegt het al, deze andere eenden zal lokken. De eenden vreten in een mum van tijd alle planten op en woelen de oevers volledig om. Ze zullen hun ontlasting in het water deponeren waardoor er teveel ammoniak in het water komt en het biologisch evenwicht snel verstoord is. Het enige dat dan nog sfeer in de tuin geeft, zijn de eenden, maar die zullen, als er niets meer te halen valt, ook snel verdwijnen. Daarom zult u moeten kiezen voor een eendenvijver of een siertuinvijver. Een combinatie is niet mogelijk. Mochten er ene paar wilde eenden de vijver een paar dagen hebben bezocht waardoor het evenwicht compleet verstoord is, dan is het het beste de vijver leeg en schoon te maken en opnieuw te beginnen.

top dieren in de vijver

<< vorige vragen 1 2 3 4 5 6 7 8 volgende vragen >>