Algen voorkomen met zeoliet

Algen voorkomen met een bijzonder mechanisch filter voor vijverwater is in sommige landen razend populair. Het maakt gebruik van zeoliet. Zeoliet is een vulkanisch gesteente dat de eigenschap heeft ammonium stikstof te binden. Als de stikstofkringloop onvoldoende functioneert kan dit helpen om de productie van nitraat en daarmee de groei van algen te verminderen.

Het verwijderen van nitraat

Alhoewel de toepassing van een moerasfilter de beste manier is om overtollig voedsel uit de vijver te verwijderen, zijn er nog ander manieren om vervuiling van het water en  algen te voorkomen.

Al in de vorige eeuw ontdekte men zeoliet. Dit vulkanische gesteente heeft holtes met de afmetingen van moleculen. Men perste er water doorheen en merkte dat dit ‘zachter’ werd: de calciumionen bleven achter.

zeoliet

Beter algen voorkomen dan algen verwijderen

Zeoliet is een 'moleculaire zeef'. Zeoliet kan ook ammoniumstikstof binden. Als vijverwater door een filter geleid wordt dat gevuld is met stukjes zeoliet, dan blijft een deel van het NH4 in het zeoliet achter. Daardoor wordt het biologisch filter ontlast, immer dat hoeft deze hoeveelheid niet meer te verweken en produceert daardoor ook minder nitraten.

Na verloop van tijd raakt zo’n filter met ammonium verzadigd. Door het met keukenzout uit te spoelen dan het weer voor gebruik geschikt worden gemaakt.

Tegenwoordig worden deze ‘ionenwisselaars’ veelal gevuld met zeer kleine kunstof-korreltjes die een zelfde functie vervullen. Je kunt er van alles doorheen sturen; ze maken ook gedistilleerd water.

De stikstof cyclus is de weg die stikstof aflegt in de vijver en is voor vijverliefhebbers een belangrijke basis chemie bij het opsporen van problemen met waterkwaliteit en vijver bewoners als koi. Het lezen van dit artikel over de  stikstofcyclus is even saaie kost maar wel heel interessant....  meer

Algen voorkomen door het testen van het vijverwater kan eenvoudig met een water test strip. Maar waarom is het zo belangrijk om het vijverwater te testen? In de vijver zijn diverse waterwaarden  die elk op zich heel belangrijk zijn, deze waterwaarden van de vijver kunnen we testen met testsetjes.... meer

Algen verwijderen en bestrijden zonder chemicaliëDe LG Sonic ultrasone algen verwijderen en algen bestrijding systemen zijn zeer specifieke, onderwater geluidssystemen, die ultrasone geluidsgolven uitzenden om algen in vijver en algen in zwembad te doden. ...meer

Nieuw! Reageren

Meepraten over dit onderwerp? Laat hier een reactie achter.....