De aanleg tuin vijvers

De aanleg van een tuin, aanleg van een vijver en het onderhoud van een tuin vijver wordt vaak onderschat. Het is meer dan alleen een gat in de grond gevuld met water de aanleg vergt de nodige voorbereidingen. Wanneer een vijver op de juiste wijze wordt aangelegd, kan het de bekroning van de tuin worden. Wat voor soort vijver? Komen er vissen in de vijver? Zwemmen in de vijver ? Locatie van de vijver? Staat er een boom boven de toekomstige vijver? Wilt u een natuurlijke vijver? Vragen, vragen,vragen. Deze voorbereidingen zijn echter essentieel om later optimaal van de vijver te genieten.

Eerst lezen, dan graven...

Ver voor de aanleg tuin vijver, is het raadzaam je te verdiepen in het fenomeen vijver. Er zijn honderden boeken geschreven die vol staan met antwoorden op de deze belangrijke vragen. Voor mensen die er niet van houden om in de boeken te duiken, is er altijd nog het internet. Er zijn diverse websites met veel informatie, vaak uitgerust met een digitaal forum waar discussie worden gevoerd tussen experts en leken.

Eerst kijken dan besluiten...

wat voor soort vijver wilt u in de tuin? Dat is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Er is veel mogelijk op vijvergebied. Zo heb je folievijvers, voorgevormde vijvers, natuurvijvers en betonvijvers. Je hebt vijvers die je ingraaft (de grond in) en je hebt vijvers de je bouwt (de lucht in). Breng een paar bezoekjes aan speciale tuincentra of vijver-experts. Doe inspiratie op! De meeste eenvoudige vijver is de voorgevormde vijver. Dit is een kant en klare, veelal polyester bak die zo in de grond geplaatst kan worden. De enige werkzaamheden zijn: vullen met water, bodemmateriaal en planten erin. Het is verstandig om een aantal maanden te wachten met het uitzetten van vissen. De kans bestaat anders dat het biologisch evenwicht niet goed op gang kan komen. De gevolgen zijn desastreus: erwtensoep in plaats van helder water en het ergste geval dode vissen.

Het besluit is genomen. Er komt een vijver in de tuin. Alle relevante informatie is verzameld van onder meer internet, alle vijver-specialisten zijn geraadpleegd en de Complete Vijver Gids is doorgelezen. Aan de slag!

Hoewel het voorjaar de beste tijd is om in de tuin aan het werk te gaan, is het niet echt de optimale vijver-aanleg-tijd. Een vijver aanleggen en inrichten kan het best in het najaar gebeuren. De temperatuur is dan niet zo hoog en er zijn minder zonuren per dag. En dat houdt in dat er ook weinig algengroei is. Hierdoor krijgt de vijver de kans een bacterieel evenwicht op te bouwen. Dit evenwicht is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het natuurlijk leven in de vijver.

Bodem check...

Controleer voor het graven, of er geen leidingen of buizen lopen

Voor aanleg van een tuin vijver kan gekozen worden uit verschillende soorten vijvers, die uit verschillende materialen vervaardigd zijn: de folievijver, de voorgevormde polyester vijver en de betonnen vijver. Een ander optie is om de natuur haar werk te laten doen en te kiezen voor een natuurlijk vijver.

Zonwering...

Een tuinvijver die vol in de zon ligt, heeft door de opwarming van het water meer last van algvorming. Het wateroppervlak moet voor ongeveer de helft tegen de zon beschermd worden. 

Boekentips